2018. december 13. csütörtök. Jelenleg 22865 tagja van közösségünknek.

A biológia menő2017.10.12. 15:40 | Utoljára módosítva: 2017.10.12. 15:42 Tulajdonos: Központi Alumni Portál
A természettudományok fejlődése, a fejlődés gyorsuló tempója a mai világban már szinte közhelynek számít. Sokan bele sem gondolnak, hogy életünk minden területét behálózzák e tudományok eredményei, és mekkora elkötelezettség, kitartás és kreativitás szükséges ezek megalkotásához. Volt ÁOK-ás hallgatónk, Tóth Sára az Agóra Tudományos Élményközpont munkatársaként nagyon fontosnak tartja, hogy már gyermekkorban felkeltsük az érdeklődést a természettudományok iránt, hiszen lehet, hogy az akkor látott, hallott dolgok miatt dönt majd úgy később egy-egy gyerkőc, hogy ezt a pályát válassza.

- Miért pont a biológia?
- A biológiát már általános iskolás korban megszerettem. Akkor még csak az állatok szépsége és sokfélesége fogott meg, később viszont az emberi szervezet felépítése, bonyolult működése keltette fel az érdeklődésemet. Az orvostudomány és az egészségügy mindig is vonzott, de azon  belül is inkább a laboratóriumok világa és az ott folyó vizsgálatok érdekeltek. Akkori biológiatanárom hívta fel a figyelmemet a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karának orvoslaboratóriumi és képalkotó diagnosztika szakára. Ez a szak tökéletes választásnak bizonyult, hiszen ötvözte a laboratóriumi munkát a diagnosztikával - érintve az orvostudományt is -, valamint a Debreceni Egyetemen minden adott, amire egy egyetemistának szüksége van: meseszép környezet, remek tanárok, jó közösség, és a későbbi munkavállalással kapcsolatban maga a város is sok lehetőséggel kecsegtet.

- Hogyan váltál az Agóra Tudományos Élményközpont munkatársává?
- 2015 elején adtam be a pályázatomat az Agórába próba szerencse jelleggel. Akkoriban még a szakdolgozatomat írtam, közeledett a záróvizsga és úgy gondoltam, hogy ez az újonnan nyíló „tudományok palotája” nagyszerű kezdet lenne számomra a munka világában és a diploma megszerzése után nem kellene kapkodva állást keresnem. Sikerrel jártam, nagyon rugalmasak és támogatóak voltak a tanulmányaim befejezésével kapcsolatban. Hamar megszerettem az itteni légkört, nemcsak mint munkára, hanem valódi hivatásként tekintek az itteni feladataimra, így nem is áll szándékomban továbbállni.

- Mi ott a feladatod?
- Célunk, hogy a gyermekek ne csak a száraz fizika- vagy kémiaórán találkozzanak a természettudományokkal, hanem játékos formában tapasztalhassák meg a törvényszerűségeket. Mivel hozzám a biológia áll közelebb, ezért arra törekszem, hogy ezt a területet mutassam be a lehető legérdekesebb formában a látogatóknak. Tartok interaktív előadásokat és foglalkozásokat az emberi test működéséréről, a szemről, a csontvázról, de akár az agyról is. Emellett pedig egy littleBits nevű klubot is vezetek, ahol kis elemek összeépítésével hozunk létre áramköröket, igaz ez egy kicsit eltér a biológiától.- Miért vettél részt májusban a TechCsajok rendezvényen?
Ezen a rendezvényen sikeres nők számolhatnak be a műszaki és természettudományos területekben rejlő lehetőségekről és saját karrierjükről. Az Agórát képviselve vettem részt az eseményen, ahol szerettük volna azt elérni, hogy lányok is érdeklődjenek a természettudományos pálya iránt, hiszen az ő kreativitásuk, hozzáállásuk, kitartásuk akár a jövőnket is befolyásolhatja. Igyekeztünk meggyőzni a lányokat arról, hogy például mérnöknek lenni igenis menő.

- Az Alumni Közösség tagjaként milyen jó tanácsokat adnál a jelenlegi hallgatóknak?
- Az egyetemi évek a legszebb évek. Tanuljanak sokat, de ne felejtsenek el kikapcsolódni is egy-egy nehezebb vizsga vagy zh után. Legyenek tudatában annak, hogy a Debreceni Egyetem diákjának lenni az egyik legjobb dolog. Magam is jó szívvel gondolok vissza az egyetemen töltött évekre. Elismert tanárok, izgalmas előadások és gyakorlatok, valamint nagyszerű csoporttársak, akikkel azóta is tartom a kapcsolatot, amennyire azt az időm engedi.

Hetei Noémi