2018. december 18. kedd. Jelenleg 22890 tagja van közösségünknek.

Alumni találkozóval ünnepelt az Olasz Tanszék2018.10.08. 13:23 Tulajdonos: Központi Alumni Portál
Egyetemünkön 1923-ban kezdődött el az olasz nyelv tanítása, majd néhány év múlva tanszék is szerveződött az itáliai kultúra oktatására. A kommunista diktatúra azonban bezáratta a tanszéket, amelynek az ismételt megnyitására, újraalapítására egészen 1993-ig kellett várni. Az (újra)alapítás negyedszázados évfordulóját nemzetközi tudományos konferenciával (Vecchie e nuove questioni: il dualismo Nord-Sud in epoca moderna e contemporanea, 2018. augusztus 31.–szeptember 1.), majd egy héttel később alumni találkozóval ünnepelte a tanszék.

 A Rendezvénykoordinációs és Alumni Központ közreműködésével és a Debreceni Egyetem Fejlesztéséért Alapítvány anyagi támogatásával megtartott rendezvényen a tanszék oktatói, egykori és jelenlegi hallgatói idézték fel az első 25 év történetét, eseményeit. Az 1993 szeptemberében indult I. évfolyam hallgatóit máig több mint 400-an követték. Ennyi hallgató iratkozott be olasz szakra, illetve szerzett diplomát az alábbi képzések valamelyikén: olasz nyelv és irodalom szakos tanár, romanisztika (olasz) alapszakos bölcsész (választható mediterrán Európa specializációval), fordító és tolmács mesterképzés. A találkozó során nemcsak a régi emlékekről volt szó, hanem a tanszék újraalapításának körülményei is előkerültek. Sárközy Péter római professzor, valamint Bitskey István, Havas László és Kiss Sándor debreceni professzorok kezdeményezésére, Madarász Imre vezetésével állt fel a tanszék. Az első tanszékvezető mellett már a kezdeteknél jelen volt Sztanó László és Sztanóné Annamaria Mastroviti, három évvel később Giancarlo Cogoi csatlakozott, majd Pete László (1998) és Puskás István (2005) személyében pedig már a tanszék egykori hallgatói léptek az oktatók közé. 2011-ben Pete László nyerte el a tanszékvezetői megbízást, a következő évben pedig Puskás Katalin vette át a nyelvészeti órák tartását, míg az anyanyelvi lektori feladatokat Annalisa Planera látta el. 2016-tól a nyelvészeti kurzusokat Paolo Orrù tartja, ekkor érkezett Francesca Ciccariello lektor, valamint a külszolgálatot vállaló Puskás István helyére Lakó Zsigmond lépett. A 25. jubileumi tanévnek két új lektor, Claudia Civitillo és Erminia Foti társaságában vágunk neki, munkánkat immár hét éve Blaskó Barbara – jelenleg doktorjelölt – segíti.

Az oktató munka, a tudományos kutatás, a diákköri tevékenység és a konferenciaszervezés mellett élénk közösségi élet folyik a tanszéken. A szakhetek eseményei és a több alkalommal megrendezett Debrecen parla italiano, a debreceni középiskolás olaszosok szabadtéri fesztiválja mellett készült színházi alkotás magyar–olasz koprodukcióban a MODEM Da Vinci kiállításához kapcsolódóan, szerveztünk tanulmányi kirándulást a magyarországi olasz emlékek felfedezésére, képviseltetjük magunkat a Campus Fesztiválon és rendszeresen jelen vagyunk a Kutatók Éjszakája programjain: ez év szeptember 28-án a DEENK-kel közösen szervezett Gustavo Massoneri százados kalandos szökése című szabaduló játékra várjuk az érdeklődőket, valamint a Pepe Panini Kávézóba a Hangolódj Nápoly ízeire – zenés falatozás Antonio Bellofattóval című programunkra.

Az alumni rendezvényen felidézett emlékek között messze a legnagyobb hatást hallgatóink Erasmus ösztöndíjas útjainak élménybeszámolói keltették. Tanszékünk tizenhárom olasz egyetemmel áll szerződéses kapcsolatban, hallgatóink Róma, Nápoly, Milánó, Firenze, Bologna, Padova, Salerno, Catania, Messina, Cagliari, Udine, Chieti vagy Cassino egyetemein végezhetnek el fél- vagy egyéves ösztöndíjas részképzést. Tanszékünk igen fontosnak tartja és minden eszközzel segíti, hogy a közvetlen itáliai tapasztalatszerzés a debreceni olaszos tanulmányok szerves részévé váljon. Hallgatóink döntő többsége szerencsére él is a lehetőséggel: az számít kivételnek, ha valaki olaszországi részképzés nélkül szerez nálunk diplomát. Meggyőződésünk, hogy ennek is jelentős szerepe van abban, hogy – az alumni találkozó kapcsán végzett felmérésünk tanúsága szerint – a debreceni Olasz Tanszéken végzett hallgatók döntő többsége olasz nyelvtudásával helyezkedik el a munkaerőpiacon, jelentse ez az oktatást, a kutatást, az üzleti szférát vagy a diplomáciát, sodorja bárhová is az élet Magyarországon belül, de akár Olaszországba, Svájcba, az Egyesült Államokba vagy éppen Mexikóba.

Az olasz nyelv és kultúra iránt érdeklődőknek persze nem feltétlen kell ilyen messzire utazniuk: az Olaszbarátok Monti Köre októbertől kezdve a Debrecen központjában található Ifjúsági Házban várja mindazokat a középiskolásokat, egyetemistákat, a város minden polgárát, aki szívesen részt venne olasz anyanyelvi oktató által vezetett társalgási klubfoglalkozáson, nyelvkurzusokon és egyéb kulturális és szórakoztató rendezvényeken.
 
Pete László
tanszékvezető