2019. január 17. csütörtök. Jelenleg 22908 tagja van közösségünknek.

Megkezdődött a Nyári Egyetem2014.07.22. 13:01 | Utoljára módosítva: 2014.07.22. 13:04 Tulajdonos: Központi Alumni Portál
42 országból csaknem 200 hallgató érkezett a Debreceni Nyári Egyetem idei, 87. kurzusára. A legtöbben Németországból és az Egyesült Államokból jöttek magyar nyelvet tanulni, de feltűnően magas az elmúlt évekhez képest a lengyel hallgatók száma is.

A legfiatalabb diák 15, a legidősebb 75 éves, de a hallgatók nemzetisége is igen széles skálát mutat: Argentínától Ausztráliáig, Észtországtól Új-Zélandig 42 országból érkeztek a résztvevők a Debreceni Nyári Egyetem 87. magyar nyelv és kultúra tanfolyamára. 

 

- A Nyári Egyetem programjai folyamatosan egyre több külföldi érdeklődőt vonzanak, ennek oka az a minőségi oktatómunka, amiért a hallgatók úgy érzik, érdemes részt venni az általunk szervezett kurzusokon - mondta Szaffkó Péterigazgató.

 

- Egy intézmény életében szükségszerű a megújulás, nincs ez másként a Nyári Egyetem esetében sem, de a kezdeti célkitűzés, hogy kultúr-diplomáciai feladatot teljesítsen, nem változott az eltelt évtizedek során - hangsúlyozta Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese.

 

Az egyetem Aulájában rendezett nyitóünnepségre Debrecenbe érkezett Habsburg György, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, aki kiemelte: családja több szállal is kötődik a városhoz és a Debreceni Egyetemhez. Mint mondta, megtiszteltetés, hogy az egyetem díszpolgáraként érkezhetett, olyan emberként, aki tisztában van annak jelentőségével, milyen fontos minél több ismeretet elsajátítani Magyarországról. - Éppen ezért iratkozott be feleségem annak idején a Nyári Egyetemre, ahol sikeresen el is sajátította a magyar nyelv alapjait - mondta Habsburg György.

 

A hagyományos magyar nyelv és kultúra tanfolyam mellett az intézmény ebben az évben is több konferenciát rendez, amelyekre további 30-35 fő érkezik a Nyári Egyetem szervezésében Debrecenbe. Heten a Nem Magyar Anyanyelvű Tanárok konferenciájára, 10-en a Kelet-európa és az angolszász világ kapcsolatairól szóló tudományos eseményre, több mint 10-en a Visegrádi Négyek konferenciájára, illetve 4 amerikai diák, akik a Ferris State nevű amerikai egyetem gyógyszerészhallgatói. Ők nem csak gyógyszerészetet fognak tanulni, hanem öt hét alatt részt vesznek a „Modern Hungary” című tematikus kurzuson, amely a XIX-XX. századi magyar történelmet mutatja be, illetve az utolsó két hétben bekapcsolódnak a magyar nyelvtanulásba is. 

 

Az amerikai diákok a nyelvtanfolyamok, a tematikus kurzusok és konferenciák résztvevőivel együtt ebben az évben is gazdag programkínálatból válogathatnak esténként: a folklórestek mellett lesznek főzőversenyek, szépkiejtési és népdaléneklési megmérettetések, filmvetítések és kvíz Magyarországról, újdonságként pedig versolvasó estek is.

Forrás: unideb.hu