2019. január 17. csütörtök. Jelenleg 22908 tagja van közösségünknek.

Öt dolog, amit biztos nem tudtál a Debreceni Egyetemről2014.04.25. 10:48 Tulajdonos: Központi Alumni Portál
Mi az a sárgulás? Milyen lett volna a főépület, ha az eredeti tervek szerint építették volna meg? Hova jár az ország egyik legidősebb hallgatója?

Ilyen lett volna a főépület
A Debreceni Egyetem főépületének alapkövét 1927-ben tették le, de csak 1932-ben készült el - és az eredeti tervek szerint egészen másképp nézett volna ki, mint amilyen ma. Az Egyetem téri épület egyébként hatalmas: az alapterülete 6200 négyzetméter, és valószínűleg a karbantartókon kívül egy ember sincs a campuson, aki az összes teremben, tanári szobában, mosdóban és raktárban járt volna már. Ez egyébként Debrecen legnagyobb épülete (összehasonlításképp: az alapterülete nagyobb, mint az esztergomi bazilikáé).
 
Ide jár az ország egyik legidősebb hallgatója
Valószínűleg a Debreceni Egyetemre jár az ország legidősebb hallgatója - a negyedéves joghallgató 74 éves, ha megszerzi a diplomáját, már három oklevele lesz. Diákigazolványt nem kért, mert nyugdíjasként minden kedvezményt igénybe tud venni.
 
Ilyen épülete nem sok egyetemnek van
Víztorony néhány száz méterre az orvosi kar épületeitől, és egy megállónyira a főépülettől? A Debreceni Egyetemnek víztornya is van, ráadásul ezt az is látta már, aki még soha nem járt Debrecenben, a víztorony volt ugyanis a Campus Fesztivál jelképe. A húszméteres vasbeton épület több mint százéves, a tulajdonosa az egyetem.
A torony tervezői a legalsó szinten kávézót alakítottak volna ki, de ez végül nem valósult meg. Majd most: a négyszintes víztornyot felújítják, lent kávézó, fent kilátó lesz.
 
Sárgulás
Az agrárkarosok évtizedek óta sárgulási felvonulással zárják az utolsó évet az egyetemen - ez már a második világháború idején is hagyomány volt, amelyet a hetvenes években élesztettek újjá. Ilyenkor a végzősök hintókkal és szekerekkel vonulnak végig a városon. A sárgulási hét - magyarul: buli buli hátán, de azért van jó pár másféle program is - a beérett gabona színéről kapta nevét, utalva ezzel az új, "beérett" generációra.
 
Ez az ország legnagyobb egyeteme
Nagyobb, mint az ELTE, a szegedi vagy a pécsi egyetem. Mindenféle szempontból: tizenöt karból áll, itt a legnagyobb az éves költségvetés, és itt tanul a legtöbb hallgató. Egészen pontosan 33 ezren - többen, mint ahányan Vácon vagy Szekszárdon laknak.

Forrás: eduline.hu