2018. június 24. vasárnap. Jelenleg 20880 tagja van közösségünknek.

FIBA 3x32017.08.31. 08:46 | Utoljára módosítva: 2017.08.31. 08:49 Tulajdonos: Központi Alumni Portál

Csakúgy mint tavaly, most is virtuóz kosarasok kápráztatják el a debreceni közönséget a Nagytemplom impozáns „díszlete” előtt.

2015 június elején rendeztek először Debrecenben, a Nagytemplom előtti téren, nemzetközi, úgynevezett 3x3-as kosárlabda mérkőzéseket. Akkor a világ legjobb 18 éven aluli fiú és lány kosarasai mérték össze tudásukat. A két évvel ezelőtti sikeres rendezés eredményeként, a világon eddig egyedülálló módon, a nemzetközi szövetség (FIBA), tavaly egy 3 éves szerződést ajánlott fel, 6 világesemény megrendezésére a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének. Mind a hat esemény helyszínének Debrecent választotta a hazai szakszövetség.

Indul a kosárparádé: lesznek-e megint magyar sikerek Debrecen főterén?

A magyar lányok tavaly nagy sikert arattak (Fotó: Gurbán György)

Az U18-as fiú és leány kontinensviadal mellett a férfi elit kategória legjobbjainak részvételével zajló úgynevezett World Tour Masters egyik állomása is lett Magyarország második legnagyobb városa. A világversenyeknek azonban itt még nem lesz vége.

2019 nyarán a felnőtt Európa-bajnokság házigazdája is lesz a cívisváros, mely egyúttal már egy olimpiai kvalifikációs torna is lesz.

Az idén augusztus 31 és szeptember 1. között lesz a világ legjobb 3x3-as férfi elit kategória csapatainak egyik selejtező helyszíne Debrecen. A cívisváros az ötödik állomáshelye a sorozatnak, olyan neves rendezővárosok közé sikerült bekerülni, mint a kanadai Saskatoon, a japán Utsonimiya, a cseh Prága, a svájci Lausanne, a kínai Chengdu vagy éppen Mexikóváros.

Az esemény beharangozó sajtótájékoztatón elhangzott: Debrecenben otthonára talált a 3x3-as kosárlabda.

- Nagyon fontos, hogy a város lakói is érezzék maguknak ezt az eseményt. Az elmúlt két évben tapasztaltuk, hogy rengetegen szurkoltak a magyar csapatnak és nagyon jó érzés volt a főtéren végigsétálni és rengeteg fiatallal találkozni, akik a sportért jöttek a városba – mondta el Széles Diána alpolgármester.

Hogy a sportág mennyire otthon van Debrecenben, arra újabb példával is szolgáltak a szervezők.

- A következő években több száz pályát építünk Magyarországon. Ez igazából a régi betonpályáknak az újraformálása. Ilyen történt meg a Debreceni Sportcentrumban is, ahol a régi beton streetball pályák kaptak új borítást és új palánkokat és gyűrűket – hangsúlyozta Becsky István, a szervezőbizottság elnöke.

Nem egyszerű eljutni a World Tour Masters fordulókra, hiszen csak a világranglista pontok alapján, valamint a selejtezőkön kibocsátott szabadkártyával kvalifikálhatja magát az adott csapat. A hét állomáson összegyűjtött pontok alapján végül rangsorolják a csapatokat, és a legjobb 12 együttes nevezhet a pekingi nagydöntőre. Az idei az első sorozat, amikor már abban a tudatban versenyeznek egymással a csapatok, hogy a szakágat beválasztották a Nyári Olimpiai Játékok versenyszámai közé. Így 2020-ban Tokióban, már olimpiai érmeket kapnak majd a sportág legjobbjai.

A 3x3-as játék, vagy korábbi nevén a FIBA 33, a kosárlabdázás egy speciális változata. Három játékos játssza, három másik ellen, félpályán, egy palánkra, 12 másodperces támadóidővel. Egy mérkőzés 10 perc tiszta játékidőig vagy valamelyik csapat részéről, 21 pont eléréséig tart.

A cívisvárosi versenyen is négy hármas csoportba sorsolják a csapatokat. Az augusztus 30-i utolsó szabadkártyáért folyó küzdelmek után, 31-én már a csoportmérkőzéseket láthatják a Kossuth térre kilátogatók, míg szeptember 1-én a legjobb nyolc csapat küzd meg egymással a helyezésekért és a világranglista pontokért. A Budapest néven induló magyar válogatott az első kiemelt, az idei World Tourokon még veretlen, címvédő Novi Sad AlWahda-val  és a kilencedik kiemelt Monaco csapatával került egy csoportba. Utóbbival szept. 1-én 19:40-től, míg a címvédővel 21:25-től játszik. A World Tour Masters debreceni állomásának döntője szeptember 1-én, pénteken, 21.15-től lesz. Természetesen idén is lesz a World Tour keretében látványos zsákolóverseny, valamint a mesterlövészeknek meghirdetett hárompontos dobó verseny.

2017 szeptember 1-3. között, rögtön a 3×3 World Tour Masters debreceni fordulója után indul az U18-as Európa-bajnokság a Kossuth téren. 2015-ben világbajnokság, 2016-ban pedig az Eb házigazdái voltunk, így ez lesz sorozatban a harmadik világverseny a Nagytemplom előtt. a 12-12 nemzet legjobb, 18 éven aluli fiú és lány 3x3-as kosarasai küzdenek majd, a kontinens bajnoki címért.  A magyar lányok az A-csoportban szerepelnek. A mieink 2015-ben EB-t nyertek, míg tavaly a második helyen végeztek Debrecenben. Az egyik ellenfelük Olaszország lesz, akit a szolnoki selejtezőn, hosszabbításban sikerült legyőzni, a négy közé jutásért. A hármas utolsó tagja Lettország lesz, akik a hazai rendezésű selejtezőn az ezüstérmet szerezték meg.


Az impozáns helyszín  (Fotó: Miskolczi János)

A magyar lányok a debreceni szurkolók igazi kedvenceivé váltak egy esztendővel ezelőtt, hiszen kiváló meccseket játszva meneteltek egészen a fináléig, ahol szó szerint az utolsó másodpercig partiban voltak a fizikailag (is) nagyon erős franciákkal szemben. Az idei csapatból senki nem maradt a tavalyiak közül, hiszen ezúttal Jáhni Zsófi, Révész Boróka, Tenyér Zsófia és Tóth Orsolya feladata lesz a hagyományokhoz méltóan szerepelni. Érdesség, hogy a magyaroknál Tóth Orsolya személyéban 16 éves játékos is szerepet kap majd. 

A magyarok ígérik, nagyon koncentrálni fognak  (Fotó: Gurbán György)

A hazai lányok szeptember 1-én 11 órától a lettekkel, és szintén elsején 14.05-től az olaszokkal játszanak. A lány döntő időpontja szeptember 3-án,  20.40-től lesz.

A magyar fiúk a D-csoportba kerültek, ahol a szolnoki selejtezőt megnyerő észtekkel és a mindig erős szerbekkel küzdenek meg a továbbjutásért. A hazaiaknál Csík Richárd, Hargitai Krisztián, Takács Martin és Takács Milán száll majd harcba és a négyesfogat három tagja is 16 éves.

A fiúk szeptember 2-án 17.20 perctől a szerbekkel, míg szintén másodikán 21.05-től az észtekkel játszanak. A fiú döntő szeptember 3-án, 21.10-kor kezdődik.

A hármas csoportokból, mind a lányoknál, mind pedig a fiúknál, két csapat jut tovább a középdöntőbe. Az U 18-as EB keretében is lesz a hárompontos dobó és a zsákoló verseny a nézők nagy örömére.

Mindkét eseményre díjtalan a belépés.


Forrás: dehir.hu