2018. június 23. szombat. Jelenleg 20878 tagja van közösségünknek.

Múzeumok éjszakája2017.06.14. 12:18 | Utoljára módosítva: 2017.06.14. 12:22 Tulajdonos: Központi Alumni Portál
Időpont: 2017. június 24., szombat

Helyszín: több helyszínen


Az esemény honlpaja

„Mert hol vagyon te kéncsed, ott vagyon a te szüved is” – fordította le egyik régi nyelvemlékünk, a Müncheni kódex, az úgynevezett huszita Biblia 1466-ban magyar nyelvre a Szentírás két évezredes, létünket, önazonosságunkat meghatározó igazságát. Bizony nem mindegy, mit tartunk értéknek, mivel vesszük körül magunkat életünk napjaiban. A kincs értékét mindig az ember adja: nem lehet kinccsé az, amit nem ismerünk, amit nem fogadunk a szívünkbe.

Ezen az éjszakán, amikor 15. alkalommal nyílnak meg a múzeumok, hogy közös tudásunk és nemzeti örökségünk féltve őrzött kincseit közreadják, ezért indulunk el otthonról.

A Múzeumok Éjszakája megmutatja, milyen gazdagok is vagyunk: mennyi szép és jó, érdekes és nagyszerű dolog vár arra, hogy felfedezzük, megismerjük, és valamiképp életünk részévé tegyük, mert valamikor része volt az életünknek. Országszerte – a reformáció emlékévében központi helyszínként szolgáló Debrecentől Sopronig, a főváros nagy intézményeitől a helyi gyűjteményekig – nagyjából 380 intézmény 2100 programjával hív találkozásra bennünket. Ha minddel meg akarnánk ismerkedni, és egyfolytában végig akarnánk ülni valamennyit, az egész nyár is kevés lenne! E gazdagság azonban garancia arra, hogy mindenki megtalálja azt, ami igazán „kedves a szívének”.

A kincs nem maradhat meg értékőrzők nélkül, akiknek feladatuk, küldetésük, hogy elmondják, bemutassák ezeket a kincseket. Mai múzeumi kalandunk kezdetén gondoljunk ezért azokra is, akik lehetővé teszik számunkra ezt a találkozást! Mindazokra, akik hosszú hónapok tervező- és kivitelezőmunkája után ezen az estén kinyitják az ajtókat, felkapcsolják a lámpákat, hogy életre keltsék és megszólaltassák a tárgyakat, segítségükkel beszéljenek a minket körülvevő világról, közös múltunkról, művészetről, tudományról, jelenünkről, jövőnkről, és arról, hogy mindezen dolgokon keresztül összetartozunk. Köszönjük meg tudósainknak, múzeumi szakembereinknek, a kiszolgáló személyzet tagjainak, hogy egész évben és a mai estén velünk vannak, értünk, múzeumkedvelő emberekért is dolgoznak.

Köszönjük Für Anikó művésznőnek, hogy az „arcát adta” ehhez a nagyszerű rendezvénysorozathoz, és segített, hogy minél többeket elérjen annak üzenete.

Reméljük, idén is eljön mindenki, aki tavaly részt vett a Múzeumok Éjszakáján, és elhoz magával néhány új kincskeresőt is.

Jó tervezést, sok szép élményt kívánok!

Balog Zoltán
az emberi erőforrások minisztere,
a Múzeumok Éjszakájának fővédnöke
 

Debreceni helyszínek:

 Forrás: muzej.hu