Fények az elhunytak emlékére

2020, november 9 - 12:30
Gyertyagyújtást tartottak az elmúlt egy év alatt elhunyt egyetemi dolgozók és hallgatók emlékére a Debreceni Egyetem és az intézményi lelkészségek csütörtök délután a Debreceni Egyetem Főépülete előtti téren.

A Debreceni Egyetem a halottak napjához kapcsolódva 2011 óta rendez közös megemlékezést azoknak az egyetemi polgároknak a tiszteletére, akik az elmúlt egy évben távoztak az élők sorából. Idén 35 oktatóért és dolgozóért, valamint 3 hallgatóért gyújtottak először egy szál gyertyát. A rendezvényen az intézmény és a lelkészségek képviselőin kívül családtagok, rokonok, barátok és kollégák vettek részt.

- Ezekben a napokban gyertyák fényével is emlékezünk kedves halottainkra. A régi népi hiedelem szerint a gyertyák fénye bevilágítja a lélek útjait – jelentette ki beszédében Pintér Ákos, a Debreceni Egyetem általános rektorhelyettese. Hozzátette: sokszor nem gondolunk arra, hogy halandóak vagyunk, pedig mindnyájunknak szembesülni kell az elmúlás gondolatával.

– A Debreceni Egyetem közössége osztozik fájdalmukban, de jól tudjuk, hogy azt a mérhetetlen űrt, amit szeretteik elvesztése okozott, nem tudjuk betölteni. A Debreceni Egyetem nagy családja pótolhatatlan munkatársakat és hallgatókat vesztett, emléküket örökké őrizzük – fogalmazott. 

A rendezvényen ezután az egyetemi lelkészségek képviselői is szóltak a résztvevőkhöz, majd felolvasták az elhunytak neveit, akikre a gyertyáról vett lánggal egy-egy mécses meggyújtásával emlékeztek.

 

Forrás: unideb.hu