Matematika–fizika szakos 25 éves diplomaosztó találkozó

2018, december 21 - 12:15
1993 júniusában kaptuk kézhez diplománkat a Kossuth Lajos Tudományegyetemen. Ez év tavaszán egy szomorú haláleset kapcsán döbbentünk rá, hogy immár 25 évvel ezelőtt történt ez a fontos esemény, és van olyan volt csoporttársunk, akivel azóta sem találkoztunk.

A Debrecenben pedagógusként dolgozók összedugtuk a fejünket és elhatároztuk, hogy negyedévszázad elmúltával újra összehozzuk a csapatot egy találkozó erejéig 2018. szeptember 29-én.

 

A szervezés során csodálkoztunk rá, hogy az 1988-ban 67 fővel induló matematika–fizika szakosok és az évek során hozzánk csatlakozók közül mindössze 34 fő kapott matematika–fizika szakos középiskolai tanári diplomát. Bizony már a szervezéskor nehézségekbe ütköztünk: nem ugrottak be a nevek, az arcok. Mindenki másképp emlékezett. Végül nagyon rugalmas lett a szervezés, mindenkit szeretettel vártunk, aki vagy velünk kezdett, vagy velünk végzett, vagy közben hozzánk csatlakozott. Időpontütközések, illetve nagy földrajzi távolságok miatt többen nem tudtak eleget tenni a meghívásnak. Lakik csoporttársunk az Egyesült Államokban és van a belső fül kutatásával foglalkozó kutatónk Németországban is. Sajnos két csoporttársunk: Judit Buntz (Tóth Judit) és Mónus Béla fiatalon távozott közülünk. Találkozónkon kezdeményeztük egy emlékkő elhelyezését az egyetem területén, ezzel is őrizve emléküket. Judit különleges tagja volt a csoportunknak, hiszen ő volt az, aki "Pitagorasz-tételét magyarul, angolul, németül és franciául is tanította", Béla pedig intézményvezető-helyettesként a Református Kollégium Gimnáziumának soha nem pihenő motorja volt. Találkozónkat rájuk és elhunyt tanárainkra (kiemelve dr. Kormos János évfolyam felelősünket) emlékezve a Debreceni Köztemetőben kezdtük.

 

A gyülekező az Egyetem téren volt. Nagy örömmel csodálkoztunk egymásra, mintha tegnap találkoztunk volna. A szép őszi napsütésben körbesétáltuk az Egyetemet, felfedezve a régi, és rácsodálkozva az új épületekre. Mint egy múzeumban, végigsétáltunk a Matematika épület folyosóin. Együtt ízleltük az ajtókon szereplő neveket. Előkerültek a régi történetek, a vizsgák, a gyakorlatok. Az épület felső szintjén megtaláltuk az egyetem matematika oktatóinak arcképcsarnokát. Újra szembe néztünk Makai tanár úrral, Brindza Bélával, visszaemlékeztünk Székelyhídi tanár úr óráira, s persze Száz Árpád gyakorlataira.

 

Ezután a Kémia épület következett, ahol a K/1-es teremben próbáltuk összeállítani a névsort és előkerültek a soha nem látott 25 évvel ezelőtti fényképek, többek között fürdőzés államvizsga után a szökőkútban, stb.

 

 

Az idő röpült és várt bennünket a Mátyás Pince, hogy kötetlenül beszélgethessünk egymással egy finom vacsora közben. A pohárköszöntő után mindenkinek lehetősége volt néhány mondatban beszámolni az eltelt évekről. Rendkívül változatos történeteket hallhattunk. Nagyon sokan tanultak tovább informatika szakirányban és sokan ezen a területen is helyezkedtek el. Egyéni vállalkozástól kezdve, társas vállalkozásokon át a média világáig, alkalmazásfejlesztésekkel, számítógépes biztonsággal foglalkozó szakemberek is ültek közöttünk. De szerencsére jó páran maradtunk az oktatásban is különböző munkakörökben. Jó volt hallgatni egymás sikereit, terveit. A kötetlen beszélgetéseknek véget vetett a záróra, illetve sokan még aznap éjszaka visszautaztak a lakóhelyükre. Előtte azonban még meglepetésként együtt köszöntöttük tortával és tűzijátékkal Németh Andrea csoporttársunkat, aki éjfél után ünnepelte 50. születésnapját. Őt ünnepeltük, de az ünneplés mindannyiunknak szólt, hiszen a félévszázad közelében vagyunk mindannyian. Az eltelt évek alatt a KLTE falai között megszerzett tudással felvértezve, majd azt továbbképezve mindenki megtalálta helyét a világban, egészségesen és jó kedvvel visszük magunkkal tovább az itt kapott muníciót. Azt ígértük, hogy nem várunk újabb 25 évet, de talán 5 évet sem a legközelebbi találkozással.

 

Dobránszky Sándor
intézményvezető-helyettes
Debreceni Ady Endre Gimnázium