Sztori a fősuliról

2019, szeptember 24 - 09:00
Dr. Karvaly Elemér, több mint 20 éven át a Műszaki Főiskolai Kar oktatója és tanszékvezetője volt. Oktatási tevékenységében mindig az vezérelte, hogy hallgatói számára szakmai és emberi oldalról is a legtöbbet tudja átadni.

2001-es nyugdíjba vonulását követően egykori hallgatójának írása is hűen tükrözi oktatói szemléletét és hozzá fűződő emlékeket. Dr. Karvaly Elemér osztotta meg az Alumni közösséggel az alábbi blogbejegyzést.

 

Isten áldja Karvaly Elemér tanár urat!

Sokan voltunk – a DE MFK építőmérnök szakának elsőévesei, friss húsok, romlatlan májjal, és nem tudva semmit a világ nagy dolgairól. Volt egy rendezvényünk, kollégium szinten. Stúdiós vetélkedő – sok őszülő fejű betyár emlékszik erre országszerte, mely egy 48 órás, ivászattal egybekötött vetélkedő volt, szintenként egy csapattal, a földszinten pedig a stúdió, ahonnan vezényelték a vetélkedőt.
Adva volt egy feladat, megszólalt a falikutya:
– Hozzatok be egy állatot!
Este volt már, de még nem oly késő… A srácok a mi csapatunkból elmentek a tanszékvezetőnkhöz, Dr. Karvaly Elemérhez és elmondták neki mi újság. Az öreg meghallgatta őket, készségesen beleegyezett, hogy eljön mindannak ellenére, hogy nem csodálkoztam volna, ha másnap kivágja a társaságot egy rögtönzött ZH -n. De nem vette a szívére.

A döntőbírók annál inkább. Nem láttam az arcukat, de az egyikük mesélte, hogy alig volt magánál, amikor meglátta az öreget. Félve kérdezték, hogy elmondták-e a srácok mi volt a feladat, aminek kapcsán behívták a kollégiumba? Az öreg természetesen tudta. Szóval ez az ember volt a tanszékvezetőnk.

Hatvankét – ha igaz – éves volt akkor. Raccsolt, hadart kissé, szóval nagyon oda kellett figyelni az óráin ha az ember nem akart lemaradni semmiről. Rendszerint két emberenként tudtunk egy egészséges jegyzetet az előadásai anyagából összeállítani, mert a Prof olyan komoly és bonyolult harci technikák bevetése közben firkálta tele a táblát, mint a raccsolás, hadarás, itt-ott még a szavak végeinek leharapása (esetleg).

Történt egy alkalommal, ZH írása előtt, hogy közölte velünk, csak így (mindíg nagyon szépen, választékosan fogalmazott):
– Tisztelt Kollégák! Szeretném felhívni a figyelmüket, hogy a mai zárthelyi dolgozat 2-es értékelésének alsó ponthatára 71 pont (a 100-ból).
– …!!! (felhördülés következett)
– Azt is elmondom most maguknak, miért. A feladatok közül a súlyponti téma a földtömeg-számítás lesz, erre adok hetven pontot, teljes értékű feladatmegoldás esetén. De leszögezem: ami most maguknak egy elégtelen értékelés, az öt-tíz év múlva milliós költségtöbbletet eredményez majd a cégnél, ahol dolgozni fognak.
Mit mondjak, abba a félévünkbe sokan belefáradtunk.

Dr. Karvaly Elemérnek nem jók a szemei. Aki látta őt egyszer papírlapot olvasni, az sosem felejti el a szkennereket megszégyenítő közelségből olvasó ember látványát. De csak egyszer tudjak valamit olyan szinten művelni, mint Ő a szakmáját…

Forrás: darahian.wordpress.com