Vegyészek 40 éves találkozója

2019, szeptember 28 - 16:00
Az 1979-ben végzett vegyészek 40 éves találkozójára került sor 2019. szeptember 28-án.

1979-ben a Kossuth Lajos Tudományegyetemen, a Debreceni Egyetem jogelőd intézményében 33 vegyész kapott oklevelet, közülük 27 egykori diák idézte fel 2019. szeptember 28-án a négy évtized sikereit és tanulságait. A vegyipar akkori magas presztízsének megfelelően a többség hasonlóan magas pontszám elérésével juthatott be a felsőoktatási rendszerbe, mint a fizikusok vagy az orvosok. A magas követelményeknek és az egyetemen kapott szilárd természettudományos ismereteknek köszönhetően évfolyamunk tagjai több területen valósítottak meg sikeres életpályát középvezetőként, közülük öten ma egyetemi oktatók. Legtöbben laboratóriumvezetőként tevékenykedtek a vízanalitika, gyógyszergyártás (BIOGAL/TEVA, EGIS, Richter), élelmiszer- vagy műanyagipar területén, mások megszerezték a klinikai biokémikus vagy minőségbiztosító szakképesítést. Mindez rámutat arra, hogy a rendszerváltást követő gazdasági változások miatt a mai napig szükség van az önképzésre és akár több pályamódosításra is. Már a mi generációnk is megtapasztalta az élethosszig tartó tanulást.

A szakmai kapcsolatok mellett az utóbbi időben egyre többet jelentenek az évfolyamtársakkal kötött barátságok. Ennek köszönhetően az utóbbi évtizedben már évente szervezünk 1–2 napos közös programot.

A 40. évfordulót Debrecenben ünnepeltük, az alma mater épületeiben. Elsőként a Kémia Intézet molekulaszerkezeti kutatásokat támogató pályázatával beszerzett modern műszereket tekintettük meg (NMR, tömegspektrométer, röntgendiffraktométer). Ezt követően Papp Krisztina, az Alumni Központ munkatársa ismertette a Debreceni Egyetem utóbbi években elért fejlődését, hallgatói létszámát, választható szakterületeit a Karácsony Sándor teremben.

A 2019. szeptember 28-i találkozó idején diplomaosztó is volt, így az öregdiákként az aulában megtekinthettük a felújított színes üvegablakokat és az egyetem előtt felállított új szobrokat. Volt persze olyan is, aki régi diákszokás szerint meglátogatta a jó öreg Hatvani professzor szobrát. Ezután körbejártuk a campust és a Nagyerdei étteremben megtartottuk a beszámolókat. A kollégiumban megszállt 11 résztvevő másnap meglátogatta a Déri Múzeumot és a Református Nagytemplom tornyából megtekintette a város látképét. A sikeres program támogatásáért köszönet illeti a Debreceni Egyetem Fejlesztéséért Alapítványt, a rendezvény megvalósításában nyújtott segítségért pedig a Rendezvénykoordinációs és Alumni Központot.

Debrecen, 2019.09.30.

 

Az 1979-ben végzett vegyész évfolyam nevében,

Dr. V. Oláh Anna és Dr. Tóth Béla