2018. december 18. kedd. Jelenleg 22890 tagja van közösségünknek.

Akikre büszkék vagyunk 2016-ban:

 

Elismerés a Magyar Kultúra Napján

 

A Debreceni Egyetem több oktatójának ösztöndíjat és elismerést adományozott a magyar kultúra napja alkalmából a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány.

 

Alkotói ösztöndíjban részesült:

 

-     Áfra János szerkesztő, költő, PhD-hallgató, az Alföld irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat szerkesztője, a debreceni KULTer.hu kortárs kultúrportál főszerkesztője

 

-     Váradi Judit zongoraművész és Puskás Levente szaxofonművész

 

Posztumusz Debrecen Kultúrájáért díjat kapott:

 

-     Julow Viktor egyetemi tanár, irodalomtörténész, műfordító

 

Debrecen Kultúrájáért díjat vehetett át:

 

-      Mohos Nagy Éva operaénekes, a Csokonai Színház örökös tagja, tanszékvezető főiskolai tanár

 

A Debreceni Akadémiai Bizottság legmagasabb kitüntetései

 

DAB Pro Scientia díjban részesült:

 

-     Joó Ferenc akadémikus, a Természettudományi és Technológiai Kar egyetemi tanára

 

DAB Plakett díjat kapott:

 

-     Nagy János egyetemi tanár, Somsák László egyetemi tanár és Virág László egyetemi tanár

 

DAB Pro Cooperatione díjat vehetett át:

 

-      Herbert Van Uffelen, a Bécsi Egyetem professzora, aki 1997-2010 között a Debreceni Egyetem munkatársa volt

 

Rangos állami elismerések

 

Széchenyi-díjat vehetett át:

 

-     Balla György egyetemi tanár, csecsemő- és gyermekgyógyász, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, az Általános Orvostudományi Kar Gyermekgyógyászati Intézet vezetője

 

-     Imre László irodalomtörténész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Bölcsészettudományi Kar Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet professor emeritusa

 

Magyar Érdemrend Középkeresztje polgári tagozat kitüntetésben részesült:

 

-     Prugberger Tamás, az állam- és jogtudomány doktora, a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara, valamint a Gazdaságtudományi Kar óraadója, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara Munka- és Agrárjogi Tanszékének professor emeritusa

 

-     Szepesi Kálmán, az orvostudomány doktora, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Ortopédiai Klinikájának ortopéd szakorvosa

 

Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést kapott:

 

-     Bognár László egyetemi tanár, a Klinikai Központ Idegsebészeti Klinika igazgatója, az Idegsebészeti Szakmai Kollégium elnöke

 

-     Rédei Károly, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézet tudományos tanácsadója, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszék egyetemi tanára

 

Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült:

 

-     Hegedűs Ida egyetemi docens, a Kardiológiai Intézet Kardiológiai Klinika Ambulancia és Echokardiográfiás Labor vezetője

 

József Attila-díjat vehetett át:

 

-     Bényei Tamás egyetemi tanár, kritikus, irodalomtörténész, esszéista, műfordítónak

 

Batthyány-Strattmann László-díjban részesült:

 

-     Flaskó Tibor egyetemi docens, a Klinikai Központ Urológiai Klinika igazgatója

 

Miniszteri Elismerő Oklevélben részesült:

 

-     Gál Mária, a Klinikai Központ Ápolási Igazgatóság ápolási igazgatója

 

Életfa emlékplakett ezüst fokozat miniszteri elismerő kitüntetést kapott:

 

-     Szarukán István, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Növényvédelmi Intézetének professzor emeritusa.

 

 

Akadémiai aranyérem

 

Beck Mihály kémikus, a Debreceni Egyetem professor emeritusa vehette át a Magyar Tudományos Akadémia  ünnepi ülésén az Akadémiai Aranyérmet. A kémikus, tudománytörténész és egyetemi tanár a reakciókinetika és a komplexkémia területén végzett hat évtizedes iskolateremtő kutatásaiért, tudományos publicisztikai és tudománytörténeti, valamint kiterjedt tudományszervezői tevékenységéért, magas színvonalú oktató-nevelő munkája elismeréseként vehette át az életműdíjnak számító kitüntetést.

 

Elismerés a színvonalas oktatásért

 

Több évtizedes kiváló munkájáért Mester-M díjat kapott Futóné Monori Edit, a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolájának biológia-kémia tanára, aki harminchárom évnyi szakmai tapasztalattal rendelkezik, híve a 21. századi pedagógiának, valamint példát mutat a gimnázium tanulóinak, illetve vezető- és mentor tanárként a Debreceni Egyetemről hozzá kerülő tanárjelölt hallgatóknak is.

 

Polányi Mihály-díj

 

A fizikai kémia területén az előző 5–10 éves időszakban elért nemzetközi jelentőségű magyar tudományos eredmény elismeréseként vehette át a díjat Fábián István egyetemi tanár, a Természettudományi és Technológiai Kar Szervetlen- és Analitikai Kémiai Tanszékének vezetője, az intézmény korábbi rektora.

 

 

Zemplén Géza-díj

 

A díjat a szerves kémia területén kiemelkedő munkát végzett szakemberek elismerésére hozták létre, amelyet ezúttal Herczeg Mihály, a Gyógyszerésztudományi Kar oktatója vehetett át.

 

 

 

Rangos szakmai elismerés

 

A Markusovszky Lajos Alapítvány Kuratóriuma, valamint az Orvosi Hetilap Szerkesztőbizottsága és Szerkesztősége idén a Debreceni Egyetem kardiológus professzorának, Czuriga Istvánnak ítélte oda a rangos szakmai kitüntetést szakmai munkásságának elismeréséül.

 

 

Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért

 

A molekuláris medicina területén nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményeket elért tudósok munkáját ismeri el, akiknek kutatási eredményei a betegellátásban is hasznosíthatók. Az idei díjazott Carl H. June, orvos-kutató a Pennsylvania Egyetem Abramson Rákkutató Központjában. A Debreceni Egyetemről a Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet áll kapcsolatban a díjazottal, az ő technikáját alkalmazzák az intézetben végzett rákkutatások során.

 

A Microsoft Imagine Cup magyarországi döntőjének nyertesei

 

A világ egyik legkomolyabb, kifejezetten fiataloknak és egyetemistáknak szóló technológiai versenyén a debreceni fejlesztőkből álló MEDcases csapata lett az abszolút győztes. A négyfős csapat három tagja is a Debreceni Egyetemhez kötődik: Tóth Gábor PhD-hallgató, Vincze János, orvos és a programtervező informatikus, Katona Tamás, végzős hallgató a programtervező informatikus szakon végzős hallgatója.

 

Felfedezett tehetség

 

Különdíjat és PREZI díjat vehetett át a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács pályázatán Molnár József Dénes, az egyetem végzős gyógyszerészhallgatója.

 

Academia Europaea tagság

 

A Debreceni Egyetem professzorát, Győry Kálmán akadémikust is tagjai sorába választotta az európai tudósokat tömörítő Academia Europaea (AE). Az intézmény 1988-as megalapítása óta összesen 118 magyar tudós kerülhetett be a rangos testületbe, az intézménynek jelenleg csaknem 4000 tagja van, akiket az európai országok tudósai közül választanak ki.

 

Határtalan elismerés

 

Egyhangú döntés alapján alelnökévé választotta Jávor Andrást, a Debreceni Egyetem általános rektorhelyettesét a Magyar Rektori Konferencia Határon Túli Felsőoktatási Intézmények Bizottsága.

 

 

Kitüntetések a Semmelweis nap alkalmából

 

Pro Sanitate-díjjal jutalmazták:

-     Páll Dénes egyetemi tanárt, a Klinikai Központ Belgyógyászati Klinika professzorát több évtizeden át nyújtott színvonalas, lelkiismeretes gyógyító munkája, valamint példaértékű közéleti tevékenysége elismeréseként. 

 

Batthyány-Strattmann László-díjjal jutalmazták:

 

-     Kappelmayer János egyetemi tanárt, a Klinikai Központ Laboratóriumi Medicina igazgatóját a több évtizeden át nyújtott színvonalas, lelkiismeretes vezetői munkája, a diagnosztika szakterületen elért szakmai eredményei, valamint példaértékű közéleti tevékenysége elismeréseként.

 

 

Állami elismerések a pedagógusnap alkalmából

 

Eötvös József-díjjal jutalmazták:

 

-     Antus Sándort, a Természettudományi és Technológiai Kar professor emeritusát kiemelkedő oktató-nevelő munkája, életpályája és pedagógus élethivatás melletti elkötelezettsége elismeréseként.

 

Apáczai Csere János-díjjal jutalmazták:

 

-     Erdődi Ferencet, az Általános Orvostudományi Kar egyetemi tanárát a kiemelkedő hatású oktatási–nevelési-gyógypedagógiai munkájáért, valamint a pedagógiai gyakorlatot segítő kiemelkedő tudományos tevékenysége elismeréseként.

 

Szent-Györgyi Albert-díjjal jutalmazták:

 

-     Nagy Ágnest, a Természettudományi és Technológiai Kar egyetemi tanárát a felsőoktatás területén végzett kiemelkedő oktatási, kutatási és nevelési munkájáért, illetve iskolateremtő, nemzetközi szinten is elismert tevékenységéért.

 

 

Kitüntetések augusztus 20-i nemzeti ünnepünkön

 

Az államalapítás évfordulóján rangos kitüntetéseket vehettek át idén is a Debreceni Egyetem oktatói és dolgozói.

 

Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetésben részesült:

 

-     Altorjay István gasztroenterológus, az Általános Orvostudományi Kar Belgyógyászati Intézetének Gasztroenterológiai Nem Önálló Tanszékét vezető egyetemi tanára,

 

-     Antal Miklós neurobiológus professzor, az Általános Orvostudományi Kar Anatómia, Szövet- és Fejlődéstani Intézetének igazgatója.

 

 

Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetésben részesült:

 

-        Gergely Lajos, az Általános Orvostudományi Kar Belgyógyászati Intézet Haematológiai Nem Önálló Tanszékének egyetemi docense,

 

-        Kozma Gábor geográfus, a Természettudományi és Technológiai Kar Földtudományi Intézetének Társadalomföldrajzi és Területfejlesztési Tanszékét vezető egyetemi docense,

 

-        Krasznai Zoltán sejtbiológus, az Általános Orvostudományi Kar Biofizikai és Sejtbiológiai Intézetének egyetemi docense.

 

 

Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült:

 

-     Kalmár Ferenc, a Műszaki Kar tudományos dékánhelyettese, az Épületgépészeti és Létesítménymérnöki Tanszék tanszékvezető főiskolai tanára.

 

Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetésben részesült:

 

-     Végső János, a Hallgatói Adminisztrációs Központ nyugalmazott vezetője.

 

 

Kitüntetések a zene világnapján

 

A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége, a KÓTA-díjjal ismeri el azoknak a munkáját, akik hosszú évek, évtizedek alatt elkötelezetten szolgálják a magyar kóruséletet.

 

Karnagy kategóriában kitüntetésben részesült:

 

-        Ordasi Péter, a Zeneművészeti Kar nyugalmazott főiskolai tanára

 

Kóruskarnagy kategóriában kitüntetésben részesült:

 

-     Deli Gabriella általános iskolai énektanár, aki a Zeneművészeti Kar gyakorlatvezetői feladatait is ellátja

 

Kórusénekes/kórustitkár kategóriában kitüntetésben részesült

 

-     Tamásiné Dsupin Borbála főiskolai docens, aki a Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar tanszékvezetője

 

-     Kovács Béláné Szabó Elvira, a Zeneművészeti Kar egykori gyakorlatvezető tanára

 

 

-     Kovács Béla, aki jelentősen hozzájárult a Zeneművészeti Kar jogelőd intézményének kotta- és szakkönyv beszerzéseihez. 

 

Elismerések a Magyar Tudomány Ünnepén

 

Díjakat, elismeréseket adtak át a Debreceni Egyetem új akadémikusai a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából.

 

-     Az MTA Atommagkutató Intézet Szalay Sándor-díját Kövér László, az ATOMKI tudományos főmunkatársa vehette át kiváló kutatói tevékenységéért, oktatói, tudományos és közéleti aktivitásáért.

-     A Bruckner Győző-díj 40 éven aluliak számára kiírt fokozatát Bokor Éva, a Természettudományi és Technológiai Kar Szerves Kémiai Tanszék egyetemi adjunktusa kapta.

 

Clauder Ottó-díj

 

Oláh Gábor, a Gyógyszerésztudományi Kar tanársegédje a célzott daganatterápia területén elért eredményeivel érdemelte ki a Richter Gedeon Gyógyszergyár néhai tudományos osztályvezetőjéről elnevezett díjat.

 

Debrecen-díj

 

A daganatos, az anyagcsere- és az immunológiai betegségek kialakulásával, gyógyításával kapcsolatos felfedezések élenjárója, Michael N. Hall amerikai-svájci kutató kapta idén a „Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért” kitüntetést.

 

Hatvani-díj

 

Rangos elismerésben részesült a Debreceni Egyetem professor emeritusa, Furka István, akinek a Debrecen Város Hatvani-Díjat a közgyűlés – többek között – átfogó életműve elismeréséért ítélte oda.

 

Junior Prima-díj

 

A díjat azoknak a 33 évesnél fiatalabb tehetségek elismerésére hozták létre, akik szűkebb tudományterületükön fiatal koruk ellenére már kimagasló tudományos eredményt értek el. A díjat

 

-     Antal László, a Debreceni Egyetem Hidrobiológiai Tanszékének egyetemi tanársegéde, valamint

-     Kardos Ádám, a Debreceni Egyetemi Fizikai Intézet Kísérleti Fizika Tanszék tudományos főmunkatársa nyerte el.

 

Príma-díj

 

Tizedik alkalommal díjazta a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének megyei szervezete Hajdú-Bihar megye kiválóságait.

-     Magyar Tudomány kategóriában Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora vehette át a díjat.

-     Magyar sport kategóriában Senánszky Petra, többszörös Világ- és Európa-bajnok uszonyosúszót, a Debreceni Egyetem biológia szakos hallgatóját is díjazták.

 

Elismert ifjú tudósok

 

Újabb kitüntetéses doktorokat avatnak a Debreceni Egyetemen.  Áder János köztársasági elnök határozata alapján Aradi Bernadett matematikust és Szöőr Árpád orvost a Debreceni Egyetem rektora „Promotio sub auspiciis praesidentis Rei Publicae” kitüntetéssel avatta doktorrá.

 

 

Akikre büszkék vagyunk 2015-ben:

 

Akadémiai kitüntetés

Kiemelkedő tudományos munkássága elismeréseképpen Akadémiai Díjat kapott Patonay Tamás, az MTA doktora, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Szerves Kémiai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára a szerves kémiai kutatásban elért kimagasló eredményeiért, az oktatásban és a fiatal kutatók nevelésében kifejtett közel negyvenéves eredményes teljesítményéért, valamint a tudományos közéletben nyújtott munkájáért.

 

Rangos állami elismerések:

Március 15-e, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 167. évfordulója alkalmából rangos állami elismeréseket vettek át a Debreceni Egyetem professzorai és tanárai.

Széchenyi-díjat kapott:

-     Márkus Béla József Attila-díjas debreceni irodalomtörténész, kritikus, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet nyugalmazott egyetemi docense.

Ybl Miklós-díjat vehetett át:

-     Kovács Péter DLA Pro-Architectura díjas építész, a Debreceni Egyetem Műszaki Karának egyetemi docense.

Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át:

-     Berta András, az orvostudomány doktora, a Szemklinika professzora.

Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült:

-     Balla József belgyógyász, az MTA doktora, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Általános Orvostudományi Kar Belgyógyászati Intézet Nephrológiai Nem Önálló Tanszék vezetője.

Liszt Ferenc-díjat vehetett át:

-     Ordasi Péter, karnagy, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar oktatója.

 

Elismerés a Magyar Kultúra Napján

A Debrecen Kultúrájáért Alapítvány Kuratóriuma 9 pályázónak adományozott alkotói ösztöndíjat, köztük a Debreceni Egyetem művésztanárának és doktorandusz hallgatójának.

Boda Balázs a Debreceni Egyetem Zeneművészeti karának oktatója gyakran lép fel a város és környék hangversenypódiumain. Jelen pályázatában Alexander Szkrjabin halálának 100. évfordulójáról, és Paul Dukas születésének 150. illetve halálának 80. évfordulójáról kíván megemlékezni kétzongorás művek előadásával Balog József zongoraművésszel közösen.

Debrecen Kultúrájáért Alapítvány kuratóriuma posztumusz Debrecen Kultúrájáért díjat adományozott Görömbei Andrásnak, Kossuth-díjas magyar irodalomtörténésznek, kritikusnak, egyetemi tanárnak, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjának.

 

Díjazottak a Debrecen város napján

Díszpolgári címet kapott Imre László irodalomtörténész, akadémikus, professzor emeritus, a Debreceni Egyetem korábbi rektora, akinek fő kutatási területei a XIX. századi, valamint a kortárs magyar irodalom, továbbá a kelet-közép-európai irodalmak összehasonlító vizsgálata. Debrecen tudományos, kulturális és művészeti életében hosszú évtizedeken keresztül játszott meghatározó szerepet.

 

Rangos szakmai elismerés

Mihók Sándor, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar professzor emeritusa kapta a Magyar Állattenyésztők Szövetségétől a Horn Artúr díjat, amelyet minden évben egy szakembernek ítélnek oda. Mihók Sándor tudományos munkája elsősorban a lótenyésztés és a baromfitenyésztés kérdéseire, valamint egyre inkább a veszélyeztetett hagyományos fajták genetikai értékének védelmére terjedt ki.

 

Szakmai elismerés

Antal László hidrobiológus április 23-án a Földművelődésügyi Minisztérium a Föld napja alkalmából tartott ünnepségén vette át a Pro Natura emlékplakettet.

Horváth József, a Debreceni Egyetem fiatal rákkutatója kapta idén először az Aranypánt-díjat a Roma Sajtóközponttól. Kutatócsoportjával jelenleg azon dolgozik, hogy korábbi fázisban diagnosztizálható legyen a betegség.

Pelyvás Péter nyelvész, a Debreceni Egyetem Angol Nyelvészeti Tanszék nyugalmazott egyetemi docense Országh László-díjat vehetett át. A díjat nemzetközileg elismert, angol nyelven publikáló tudós kaphatja, aki méltó képviselője a hazai anglisztikának.

Rédei Károly, a Debreceni Egyetem agrárkarának tanára a Magyar Erdőkért Díjban részesült az erdők világnapja alkalmából.  

Tóth Csaba, a Debreceni Egyetem urológus professzora, Diploma a kiválóságnak kitüntető oklevelet vehetett át az Aradi Egyetemen.

 

Kitüntetett orvosok

A Debreceni Egyetem egykori professzorairól elnevezett emlékérmet és jutalomdíjat a diagnosztika, a klinikum és a kísérletes orvostudomány területén maradandót alkotó orvosoknak ítélte oda az Általános Orvostudományi Kar Kari Tanácsa.

Gergely Lajos, az Orvosi Mikrobiológiai Intézet professzor emeritusa a diagnosztikai orvostudomány területén elért magas szintű eredményeinek elismerésére Elischer Gyula Emlékérem és Jutalomdíj kitüntetést vehetett át.

Balla György egyetemi tanár a belgyógyászati, nem műtéti klinikai orvostudományban elért kimagasló eredményeiért Fornet Béla Emlékérem és Jutalomdíjat kapott.

Szöllősi Jánost, a Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet igazgatóját a Went István akadémikus emlékét őrző díjjal, a kísérletes orvostudomány területén elért magas szintű tudományos eredményeiért ismerte el a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara.

 

Elismerés a római kor kutatásáért

Az első alkalommal meghirdetett Petőfi S. János Publikációs Díjat Takács Levente, a Debreceni Egyetem Történelmi Intézetének adjunktusa vehette át The Social Status of Roman Land Surveyors című könyvéért.

 

Az év rendezvénye, az év embere

A Dehir.hu voksoláson a 2014-es év meghatározó debreceni személyiségeit kereste az internetes hírportál. Az év rendezvénye a Campus Fesztivál, az év embere Miklósvölgyi Péter, a rendezvény főszervezője lett. Kelet-Magyarország legnagyobb fesztiválja tavaly látogatói rekordot döntött, hiszen több mint hetvenezren váltottak jegyet a három napos rendezvényre. 

 

Felfedezett tehetségek

A Debreceni Egyetem két hallgatójának prezentációját is közönségszavazásra bocsátotta a „Felfedezettjeink 2015-es” pályázat szakmai zsűrije.

A beérkezett 128 Prezi közül két korcsoportban összesen húsz pályázatot választottak ki és töltöttek fel a tehetseg.hu honlapra, ahol a közönség szavazhat a legjobb anyagokra. A Debreceni Egyetem két hallgatója, Katona Tamás (Informatikai Kar) és Varga Tamás Antal (Műszaki Kar) prezentációja is bekerült a válogatásba.

 

Pedagógusnapi elismerés

A Debreceni Egyetem oktatóit is díjazták a pedagógusnap alkalmából június 4-én rendezett állami ünnepségen.

-     Kiemelkedő hatású oktatási-nevelési-gyógypedagógiai munkájáért, valamint a pedagógiai gyakorlatot segítő kiemelkedő tudományos tevékenysége elismeréseként Apáczai Csere János-díjjal tüntették ki dr. Kovácsné dr. Bakosi Évát, a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar dékánját és dr. Mészáros Ilonát, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Növénytani Tanszékének egyetemi docensét.

 

-     Kiemelkedő óvodapedagógiai munkájáért, valamint az óvodapedagógus képzésben végzett tevékenysége elismeréseként Brunszvik Teréz-díjat vehetett át Hovánszki Jánosné dr., a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Karának főiskolai tanára.

 

Elismerés a színvonalas oktatásért

Az Ericsson Magyarország Kutatás-Fejlesztési Igazgatósága által létrehozott Ericsson-díjjal jutalmazták Dudics Pált, a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium fizika tanárát, ezúton is támogatva, elismerve a magyarországi, világviszonylatban is kiemelkedő matematikai és természettudományos alapképzést.

 

Kitüntetések augusztus 20-i nemzeti ünnepünkön

A Debreceni Egyetem több professzora, kutatója és dolgozója kapott rangos állami kitűntetést az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából.

 

 Magyar Érdemrend Középkeresztje polgári tagozat kitüntetésben részesült:

 

-     Beke Dezső, a fizikai tudomány doktora, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Fizikai Intézet Szilárdtest Fizikai Tanszékének egyetemi tanára,

-     Orosz István, az MTA rendes tagja, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Történelmi Intézetének professor emeritusa,

-     Taxner-Tóth Ernő, Széchenyi-díjas irodalomtörténész, az irodalomtudomány doktora, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének professor emeritusa.

 

Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült:

 

-     Bakó Gyula, az orvostudomány doktora, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Általános Orvostudományi Kar Belgyógyászati Intézet Geriátriai Nem Önálló Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára,

-     Gergely Pál, Széchenyi-díjas biokémikus, az MTA rendes tagja, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Orvosi Vegytani Intézetének egyetemi tanára,

-     Szabó Béla, a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogtörténeti Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára.

 

Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült:

 

-     Ádám Károly, gordonkaművész, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának nyugalmazott főiskolai tanára,

-     Molnár Lajos, az MTA doktora, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Matematikai Intézet Analízis Tanszékének egyetemi tanára,

-     Tamás János, az MTA doktora, a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központ Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Víz- és Környezetgazdálkodási Intézetének vezetője, egyetemi tanár,

-     Tóth Imre, az MTA doktora, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Kémiai Intézet Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszékének egyetemi tanára,

-     Virágos Márta, a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárának főigazgató-helyettese.

 

Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült:

                                                                                                         

-     Bényei Attila Csaba, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Fizikai Kémiai Tanszékének egyetemi docense, a Debreceni Egyetem Kémia Intézet Röntgendiffrakciós Szerkezetvizsgáló Laboratóriumának vezetője,

-     Gulácsi Katalin, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Szerves Kémiai Tanszékének egyetemi adjunktusa,

-     Juhász Lajos, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense,

-     Kollár József, a Debreceni Egyetem Gazdasági Főigazgatóságának fejlesztési igazgatója,

-     Mikita János, nyugalmazott egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Belgyógyászati Klinikájának munkatársa, az egyetem Közalkalmazotti Tanácsának volt elnöke.

 

Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült:

                                                                                         

-     Agócsné Ádám Vilma, a Debreceni Egyetem Hallgatói Kapcsolatok és Szolgáltatások Központja Statisztikai Központjának vezetője,

-     Fürjné Rádi Katalin, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának ügyvivő-szakértője.

 

 

Elismerő Oklevélben részesült

 

Zsembeli Józseftudományos főmunkatárs, a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központ Karcagi Kutatóintézetének igazgatója, aki Jász-Nagykun-Szolnok megye tudományos díját is átvehette a nemzeti ünnep alkalmából.

 

Kitüntetések október 23-i nemzeti ünnepünkön

Nemzeti ünnepünk, október 23. alkalmából a Debreceni Egyetem két kiváló oktatója, kutatója kapott rangos elismerést a várostól.

Ebben az évben a közgyűlés Debrecen Város Hatvani-díját adományozta Kovács Bélának, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Élelmiszertudományi Intézet vezetőjének, egyetemi tanárnak, valamint Trócsányi Zoltán akadémikusnak, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar tanszékvezető egyetemi tanárának.

 

Kitüntetett orvosok

-     A Török Eszter emlékérmet az elmúlt két évtizedben kifejtett kimagasló tudományos, gyógyító és oktatói tevékenységéért, valamint emberi példamutatásért a Magyar Hipertónia Társaság 2015. évi Kongresszusán vehette át Páll Dénes, a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézetének egyetemi tanára.

-     Batthyány-Strattmann László-díjat vehetett át Csépány Tünde, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Neurológia Tanszékének egyetemi docense kiemelkedő gyógyító, tudományos és oktató munkájáért, az egészségügyi ellátás, a neurológia érdekében tett eredményes tevékenységéért.

-     Török Olgának, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Szülészeti és Nőgyógyászati Intézet egyetemi docensének az egészségügyi ellátás érdekében kifejtett kiemelkedő szakmai munkáját Pro Sanitate-díjjal ismerték el.

-     A klinikai immunológiai orosz atyjáról elnevezett, Vladimir Ilyich Joffe-díjat vehetett át Maródi László, a Debreceni Egyetem Infektológiai és Gyermekimmunológiai Tanszékének professzora.

-     A romániai primer immundeficiencia munkacsoport az immundiagnosztika fejlesztése területén végzett munkájáért emlékplakettel jutalmazta Maródi Lászlót, a Debreceni Egyetem Infektológiai és Gyermekimmunológiai Klinikájának professzorát.

 

Nobel-díjas az egyetem díszdoktora

Ómura Szatosi japán professzor, akit a Debreceni Egyetem jogelődje, a Kossuth Lajos Tudományegyetem 1991-ben fogadott díszdoktorává, a fonalférgek által okozott trópusi betegségek – többek között az elefántlábúság vagy a folyami vakság – avermectin elnevezésű ellenszerének kifejlesztéséért William C. Campbell-lel megosztva kapta a legrangosabb szakmai díjat. 

 

Spanyol díj kémikusnak

Gamboa–Winkler-díjat kapott Spanyolországban Joó Ferenc akadémikus, a Debreceni Egyetem Fizikai Kémiai Tanszékének tanára.

 

Rangos szakmai elismerés

„Tudományért – Művészetért” díjat kapott Tamási László, a Zeneművészeti Kar kórusgyakorlatának vezető tanára a Nyíregyházi Főiskolától. A Liszt-díjas karnagynak a zeneművészeti, művészetközvetítői, oktatási területen hosszú időn keresztül kifejtett tevékenysége elismeréseként ítélte oda a kitüntetést.

 

Elismerés az év sportolói számára

Az MEFS ünnepségén a Debreceni Egyetem két hallgatója az uszonyos úszásban világbajnok Senánszky Petra, valamint az Universiade-aranyérmes magyar vízilabda válogatott debreceni pólósa, Halek Márton is átvehette az Év sportolója elismerést.

 

Academia Europaea tagság

Az immáron 3500 taggal rendelkező, 1988-ban alapított intézmény legutóbbi ülésén tagjai közé választotta a Debreceni Egyetem két egyetemi tanárát, Fésüs Lászlót és Csiba Lászlót. Velük együtt már száz fölé emelkedett az Academia Europaea magyar tagjainak a száma.

 

Kitüntetés a Bánáti Egyetemtől

A Bánáti Mezőgazdasági és Állatorvosi Egyetem jubileum fennállásának alkalmából szervezett konferenciát, amelyen Jávor András, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese és Komlósi István, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja is Kiválóság címet kapott a karok közötti kiváló együttműködésért.

 

Az MTA tagjává választották

A Zeneművészeti Kar egyetemi tanárát, Matuz Istvánt az MTA Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagjává választotta.

 

Örökös taggá választották

Madártani és természetvédelmi munkássága elismeréseként az örökös tag címmel tüntette ki Papp Lászlót, a Debreceni Egyetem Botanikus Kertjének igazgatóját a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) elnöksége.

 

 

Akikre büszkék vagyunk 2014-ben:

 

Akadémiai elismerés

Akadémiai Díjban részesítette Zsuga Miklóst Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. A kémiai tudomány doktorát, a Debreceni Egyetem Alkalmazott Kémiai Tanszék professor emeritusát a különböző típusú polimerek és kopolimerek előállítása és karakterizálása területén elért nemzetközileg is elismert eredményeiért, azok hasznosítási lehetőségeinek feltárásáért, valamint eredményes oktatási, kutatási, innovációs és közéleti tevékenységéért részesítették a díjban.

 

Debrecen Város Díszpolgára

Április 11-én, Csikai Gyula fizikus, professor emeritus, akadémikus vehette át díszpolgári címét a Város Napja alkalmából. Nevéhez fűződik a neutrínó létezésének ködkamra-felvételekkel történő kimutatása és bizonyítása, mellyel jelentős mértékben hozzájárult a modern fizika megalapozásához.

 

Kitüntetések nemzeti ünnepünkön

Március 15-e, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 166. évfordulója alkalmából a Debreceni Egyetem több oktatója, dolgozója is magas állami kitüntetésben részesült.

Széchenyi Nagydíjban részesült:

-     Páles Zsolt, az MTA doktora, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara Analízis Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára.

Magyar Érdemrend Lovagkeresztet vehetett át:

-     Csernoch László József, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Általános Orvostudományi Kar Élettani intézet igazgatója, egyetemi tanára.

Magyar Arany Érdemkeresztet vehetett át:

-     Kopjári István Attila, a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Általános Iskolájának tanára.

Batthyány-Strattmann László-díjban részesült:

-     Balla György, a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Intézet egyetemi tanára, igazgatója.

Semmelweis-díjat vehetett át:

-     Édes István, a Debreceni Egyetem Kardiológiai Intézet egyetemi tanára, igazgatója, a Klinikai Központ megbízott vezetője.

Pro Alimentis Hungarie Díjban részesült:

-     Borbély Jánosné, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának egyetemi docense, az Agrárműszer Központ vezetője.

Ifjúsági Díjat (az élettudományok területén) vehetett át:

-     Török Péter, az MTA–Debreceni Egyetem Biodiverzitás Kutatócsoport tudományos munkatársa.

 

NAKVImázs díj

A rangos elismerést évente csak egy szakember kaphatja meg. Ezúttal a szakmai testület egyhangúlag ítélte oda Jávor András, a Debreceni Egyetem rektorhelyettesének az Agrárszaktanácsadási Bizottságban (ASZB) végzett kiváló munkájáért. Jávor András nevéhez fűződik a magyarországi ASZB Regionális Szervezetének kialakítása, azon belül a szaktanácsadás és a továbbképzés rendszerének kimunkálása, a kreditrendszer megalkotása.

 

Szakmai elismerés

A Markusovszky Lajos Alapítvány Kuratóriuma és az Orvosi Hetilap Szerkesztőbizottsága az Orvosi Hetilap érdekében kifejtett több évtizedes munkájáért 2014-ben a „Markusovszky Lajos-emlékérem” kitüntetést Balázs Csaba egyetemi tanárnak ítélte.

Az Év Videója (intézményi kategóriában) díjat kapta:

-     Szabó László, a Debreceni Egyetem sajtóreferense

Az Év Fotója (hír- és eseményfotó kategóriában) díjat kapta:

-     Csontos Máté, az Egyetemi Élet fotósa

 

Rangos szakmai elismerés

Orbán Viktor miniszterelnök úr arra kéri Bitskey Istvánt, a Debreceni  Egyetem irodalomtörténészét, hogy legyen tagja a Kossuth- és a Széchenyi-díj bizottságának. Bitskey István a MTA rendes tagja, a Debreceni Egyetem Magyar Irodalom és Kultúratudományi Intézet professor emeritusa.

 

Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség Aranyplakett díja

Az egyetemi sport népszerűsítéséért végzett munkájáért tüntették ki Jávor András rektorhelyettest, aki meghatározó szerepet játszott a Debreceni Egyetem sportéletének intézményi szintű átszervezésében és a sportösztöndíj rendszer működtetésében. Emellett az intézményben működő mentorprogram egyik létrehozója és vezetője, valamint az egyetemen megrendezett Kárpát-medencei Kupa nemzetközi kispályás labdarúgó esemény egyik alapítója.

 

Debreceni professzor az ESA élén

Újabb nemzetközi elismerés a Debreceni Egyetem agrárkutatásainak, hogy a kétévente megrendezendő Európai Agronómiai Társaság kongresszusának idei elnöke Pepó Péter, egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Növénytudományi Intézet vezetője.

 

Pedagógusnapi elismerés

A Debreceni Egyetem több oktatója vehetett át kitüntetést Pedagógusnap alkalmából a május 30-án, Budapesten rendezett ünnepségen:

-     Kiemelkedő oktatási, kutatási és nevelési munkája elismeréseként Szent-Györgyi Albert-díjban részesült Csiba László, az Általános Orvostudományi Kar egyetemi tanára, a Neurológiai Klinika igazgatója.

-     Kiemelkedő hatású oktató, nevelő és pedagógiai gyakorlatot segítő kiemelkedő tudományos tevékenysége elismeréseként Apáczai Csere János-díjat vehetett át Szöllősi János, az Általános Orvostudományi Kar egyetemi tanári, a Biofizika és Sejtbiológia Intézet igazgatója.

-     Az óvodapedagógus képzés terén végzett kiemelkedő oktatói munkája elismeréseként Brunszvik Teréz-díjban részesült Pálfi Sándor, a Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kat Gyermeknevelési Tanszék főiskolai docense.

 

Debreceni Kémikusokat díjaztak

Természettudományi és Technológiai Kar Kémiai Intézetének több munkatársa is elismerésben részesült a Magyar Kémikusok Egyesületének május 16-i küldött közgyűlésén.

-     Than Károly-Emlékérmet kapott Farkas Etelka, a Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék professor emeritája. Az elismeréssel azt a kémikust tüntetik ki, aki az egyesületi élet fejlesztésében több éven át kiemelkedő tevékenységet fejtett ki.

-     Egyesület Nívódíjat kapott Lente Gábor, a Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék docense, Ősz Katalin, a Fizika Kémiai Tanszék docense és Várnagy Katalin, a Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék docense, akit az Oktatási Bizottság elnökévé is megválasztottak a küldöttek.

 

Akadémiai pályadíj

Az MTA Környezetvédelmi Tudományos Ifjúsági Pályadíjában részesült a Debreceni Egyetem Ökológiai Tanszékének adjunktusa. Az élő környezettudomány témakörben Valkó Orsolya „A talaj magbank szerepe a szikes gyepközösségek biodiverzitásának fenntartásában” című pályamunkájáért részesült az elismerésben.

 

Nívódíjas rektorhelyettes

Az agrártudományban elért kiemelkedő eredményekért az Ukrán Tudományos Akadémia elismerését kapta meg Nagy János, a Debreceni Egyetem professzora a Kukoricatermesztés című könyvéért.

 

Elismerések az egészségügyben

Semmelweis-nap alkalmából a Klinika Központ két orvosa és egy munkacsoportja is kitüntetést vehetett át.

-     Pfliegler György habilitált egyetemi docenst, a Belgyógyászati Intézet Ritka Betegségek Tanszék vezetőjét Batthyány-Strattmann László-díjjal tüntette ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere július 2-án. A díjat hosszú évtizedeken át nyújtott kimagasló, sokoldalú klinikai tevékenysége, lelkiismeretes gyógyító, színvonalas oktató, magas szintű tudományos kutatómunkája, valamint a ritka betegségek ügye iránt való elkötelezettsége, illetve kiterjedt egyetemi közéleti tevékenysége elismeréseként kapta meg.

-     Lőrincz István egyetemi docens munkáját Pro Sanitate-díjjal ismerték el. A Belgyógyászati Intézet Sürgősségi Nem Önálló Tanszék vezetője több éven át nyújtott színvonalas, lelkiismeretes gyógyító, oktató, kiemelkedő tudományos munkája, példaértékű közéleti- és a hallgatók érdekében végzett kiváló szakmai tevékenysége elismeréseként kapta meg a díjat.

A Kardiológiai Klinika Intenzív Osztály Ápolói Munkacsoportja miniszteri elismerő oklevelet kapott.

 

Elismerő oklevél

A Debreceni Egyetem három munkatársa elismerő oklevelet vehetett át korábbi tevékenysége elismeréseként Szilvássy Zoltántól. A rektor oklevelet nyújtott át Husi Gézának, aki az elmúlt egy évben megbízott dékánként irányította a Műszaki Kart, Fábián Gergelynek, az Egészségügyi Kar leköszönő dékánjának és Agócsné Ádám Vilmának, aki oktatási igazgatóként töltött be meghatározó szerepet az intézmény életében.

 

Kitüntetések nemzeti ünnepünkön

Nemzeti ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából a Debreceni Egyetem több oktatója, kutatója vehetett át magas állami kitüntetést.

Magyar Érdemrend Középkeresztje polgári tagozat kitüntetésben részesült:

-     Tamássy Lajos, a matematikai tudomány doktora, a Természettudományi és Technológiai Kar professor emeritusa.

Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át:

-     Rábai Gyula, az MTA doktora, vegyész, kémikus, a Természettudományi és Technológiai Kar Kémiai Intézet Fizikai Kémiai Tanszékének egyetemi tanára.

Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült:

-     Maródi László, az orvostudomány doktora, az Általános Orvostudományi Kar Infektológiai és Gyermekimmunológiai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, valamint Mohos Nagy Éva operaénekes, a Zeneművészeti Kar tanszékvezető főiskolai tanára.

Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült:

-     Szűcs Edit, a Műszaki Kar tanszékvezető főiskolai tanára.

Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át:

-     Juhász László, a természettudományi és Technológiai Kar Kémiai Intézet Szerves Kémiai Tanszékének egyetemi adjunktusa és Tóthné Kiss Erzsébet, az Agrártudományi Központ hivatalvezetője.

Az agrár-felsőoktatás és a mezőgazdasági vízgazdálkodás területén végzett kiemelkedő munkája elismeréseként az Életfa Emlékplakett Ezüst fokozatában részesült Thyll Szilárd, az Agrártudományi Központ professor emeritusa, Sárvári Mihály, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar egyetemi tanára pedig az Életfa Emlékplakett Bronz fokozatát vehette át.

 

Miniszteri elismerés

Az oktatás érdekében hosszabb időn át végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Trefort Ágoston-díjat kapott Szaffkó Péter, a Bölcsészettudományi Kar Angol Amerikai Intézet habilitált egyetemi docense.

 

Elismerések a bölcsészek centenáriumában

Ünnepi tanácsüléssel és kitüntetések átadásával ünnepelték a Bölcsészettudományi Kar centenáriumát október 8-án a Debreceni Egyetemen. A kar működésének 100. évfordulója alkalmából Szilágyi Imre grafikus készített művészi oklevelet, amely a főépület és a kar első dékánja, Pokoly József portréjának felidézésével egy egyedi rézkarcot tartalmaz. A kitüntetést elsőként a Debreceni Egyetem rektora és gazdasági főigazgatója, Szilvássy Zoltán és Bács Zoltán vehették át, de a kar volt dékánjait, dékánhelyetteseit, akadémikusait, meghatározó professzorait és hallgatói vezetőit egyaránt kitüntették. A Bölcsészettudományi Kar Emlékérme kitüntetést Abádi Nagy Zoltán, a KLTE volt rektora, Lenkey Béla, a KLTE Baráti Köre elnöke és Solymosi László akadémikus vehették át.

 

Megyei Prima-díj

Megyei Prima-díjat kapott Kövér Katalin akadémikus, a Természettudományi és Technológiai Kar Szervetlen- és Analitikai Tanszék egyetemi tanára.

 

Elismerés a színvonalas oktatásért

A Kémia Oktatásáért díjjal tüntette ki Kovácsné Malatinszky Mártát, a Kossuth Gimnázium vezetőtanárát a Richter Gedeon Alapítvány kuratóriuma, amely azokat a pedagógusokat díjazza, akik több éve elismerten a legtöbbet teszik a kémia iránti érdeklődés felkeltéséért, a kémia megszerettetésére, továbbá akiknek tanítványi az utóbbi években sikeresen szerepeltek a hazai és nemzetközi kémiai jellegű tanulmányi versenyeken.

 

Kitüntetések október 23-i nemzeti ünnepünkön

Nemzeti ünnepünk, október 23. alkalmából a Debreceni Egyetem három kiváló oktatója, kutatója kapott rangos elismerést a várostól.

Csokonai-díjat a kulturális élet, az irodalom, a művészetek terén kimagasló alkotó tevékenységért, a társadalomtudományok, a közművelődés területén éveken keresztül maradandó értékeket teremtő kiemelkedő munkáért, valamint átfogó életmű elismeréseként adományoz a cívisváros képviselő testülete. Idén Bartha Elek néprajztudós, a Bölcsészettudományi Kar Néprajzi Tanszékének vezetője és Németh Norbert kutatóorvos, egyetemi oktató, zeneszerző, az Általános Orvostudományi Kar Sebészeti Műtéttani Tanszékének vezetője vehette át az elismerést.

A Hatvani-díjat a közgyűlés azoknak adományozza, akik a város fejlesztése érdekében a természettudományok, a gazdasági élet, az egészségügy, a szociális tevékenység, az idegenforgalom és a környezetvédelem területén kiemelkedő tevékenységet fejtettek ki, valamit átfogó életműveket ismer el vele. Ebben az évben Tóth Csaba, az Urológiai Klinika professor emeritusa kapta a kitüntetést.

 

Kitüntetett orvosok

Állami kitüntetést kapott az egyetem Klinika Központjának két orvosa, Orosi Piroska egyetemi docens és Nagy Andrea klinikai főorvos.

Batthyányi-Strattmann László-díjat vett át:

-     Orosi Piroska egyetemi docens, a Kórházhigiénés Osztály vezetője. A kitüntetést a sokoldalú klinikai tevékenysége, színvonalas oktató-, eredményes tudományos kutatómunkája, valamint a higiénés szakterület iránti elkötelezettsége elismeréseként adományozták a szakembernek.

Nagy Andrea, a Gyermekgyógyászati Klinika főorvosa az Emberi Erőforrások Miniszterének Elismerő Oklevelét vehette át lelkiismeretes oktató, gyógyító és tudományos munkájáért. A főorvos kezdeményezte 1999-ben régiónkban a koraszülött-szállítás megvalósítását, melynek irányítását, szervezését most is végzi.

 

Fiatal kutatókat díjaztak

A Természettudományi és Technológiai Kar Szerves Kémiai Tanszékének munkatársai Bruckner Győző-díjat vettek át a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából. A 40 éven aluli kutatóknak adományozott elismerést Kónya Krisztina, a Szerves Kémiai Tanszék adjunktusa és Mándi Attila, a Szerves Kémiai Tanszék tudományos munkatársa kapta.

 

 

 

 

 

Akikre büszkék vagyunk 2013-ban:

 

Nemzeti ünnepünkön a Debreceni Egyetem több oktatója, dolgozója is magas állami kitüntetésben részesült 2013-ban:

Magyar Érdemrend Tisztikeresztet (polgári tagozat) vehetett át:

-     Vertse Tamás, az MTA doktora, a Debreceni Egyetem Informatikai Kar professor emeritusa, az MTA Atommagkutató Intézet tudományos tanácsadója.

 
Magyar Érdemrend Lovagkeresztet (polgári tagozat) vehetett át:

-     Ilyés István, az orvostudomány kandidátusa, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Népegészségügyi Kara Családorvosi és Foglalkozás-egészségügyi Tanszék egyetemi tanára és

-     Fedorcsák Imre Árpád idegsebész, az Országos Idegtudományi Intézet főorvosa, a Debreceni Egyetem címzetes egyetemi docense.

 
Egészségügyi szakmai díjak 

Batthyány-Strattmann László-díjban részesült:

-     Mikó Irén, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudomány Centrum Általános Orvostudományi Kar Sebészeti Intézetének egyetemi tanára, tanszékvezetője.

Pro Sanitate-díjjal ismerték el:

-     Bódi Annamária, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Általános Orvostudományi Kar Kardiológiai Intézetének adjunktusa, az Intenzív Osztály vezetőjének munkásságát.

Az Emberi Erőforrások Miniszterének Elismerő Oklevelét:

-     Márton Hajnalka, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudomány Centrum Népegészségügyi Kar Családorvosi és Foglalkozás-egészségügyi Tanszékének klinikai főorvosa vehette át.

  
Ybl Miklós Díjban részesült

Ferencz Marcel István, a Műszaki Kar főiskolai tanára.


Kiváló Dolgozó kitüntetésben részesültek névsora:

-     Beke-Ivanics Anikó, az Általános Orvostudományi Kar Belgyógyászati Intézetének osztályvezető ápolója

-     Bódi Lászlóné, az OEC Gazdasági Igazgatóság Leltárellenőrzési és Selejtezési Önálló Osztály leltárellenőre

-     Haramura Gizella, az Orvos és Egészségtudományi Centrum Klinikai Kutató Központ vezető analitikusa

-     Horányiné Körei Mária, a Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszertechnológiai Tanszék gyógyszerellátó szakasszisztense

-     Jordán Julianna Eszter, az Általános Orvostudományi Kar Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika gazdasági vezetője

-     Karácsony Gyöngyi, a DEENK OEC Kenézy Élettudományi Könyvtár könyvtárvezetője

-     Koós Zoltánné, a Népegészségügyi Kar Megelőző Orvostani Intézet titkárnője

-     Pöstényi Zsuzsanna, az Általános Orvostudományi Kar Belgyógyászati Intézet Reumatológiai Tanszékének osztályvezető ápolója

-     Székely Levente, Általános Orvostudományi Kar Laboratóriumi Medicina Intézet gazdasági ügyintézője

-     Tabák Sándorné, a Fogorvostudományi Kar fogászati asszisztense

-     Újvári Tibor, az Egészségügyi Kar kollégiumi nevelő tanára

-     Veres Ágota, Általános Orvostudományi Kar Immunológiai Intézet laboratóriumi analitikusa

-     Vlajk Gáborné, az Általános Orvostudományi Kar Kardiológiai Intézet Kardiológiai Klinika vezető asszisztense

-     Szendrei Endréné, a Mezőgazdaság, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Növénytudományi Intézet ügyvivő-szakértője

-     Aleva Tünde, a Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium tanára

-     Kotricz Károlyné, a Bölcsészettudományi Kar Angol-Amerikai Intézet előadója

-     Lisztes-Berecz Helga Anikó, a Hallgatói Szolgáltató Központ ügyvivő-szakértője

-     Tóth Imre, a Zeneművészeti Kar karbantartója

-     Siposné Biró Noémi, a Humánpolitikai és Jogi Igazgatóság igazgatója

-     Fróna Judit, Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar ügyvivő-szakértője

  
A Debreceni Egyetem Rektorának Elismerő Oklevelét vehette át:

-     Bágyi Kinga, az Fogorvostudományi Kar adjunktusa

-     Bugán Antal, a Népegészségügyi Kar Magatartástudományi Intézet intézetigazgató, egyetemi docense

-     Dánielné Seres Ildikó, az Általános Orvostudományi Kar Belgyógyászati Intézet laborvezető tudományos főmunkatársa

-     Galláné Oláh Katalin, az OEC Gazdasági Igazgatóság Munkaügyi Osztály főelőadója

-     Gergely Péter, az Általános Orvostudományi Kar Igazságügyi Orvostani Intézet tanársegéde

-     Horváth László, az Egészségügyi Kar főiskolai docense

-     Ludánszki Sándorné, az OEC Oktatásszervezési Központ tanulmányi főelőadója

-     Németh Gábor, az Általános Orvostudományi Kar Szemklinika adjunktusa

-     Szabóné Dajka Edit, az Általános Orvostudományi Kar Gyermekgyógyászati Intézet gazdasági vezetője

-     Szántó Sándor, az Általános Orvostudományi Kar Belgyógyászati Intézet adjunktusa

-     Szendrei Erika, az OEC Stratégiai Igazgatóság Centrumelnöki Hivatal hivatalvezető-helyettese

-     Szeverényi Péter, az Általános Orvostudományi Kar Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi docense

-     Telek Béla, az Általános Orvostudományi Kar Belgyógyászati Intézet osztályvezető egyetemi docense

-     Tar Ildikó, a Mezőgazdaság, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar adjunktusa

-     Tóth Anikó, az AGTC Felnőttképzési és Távoktatási Centrum igazgatója

-     Balogh Judit, az Állam- és Jogtudományi Kar tanszékvezető egyetemi docense

-     Bartha István, a Műszaki Kar tanszéki mérnökeEszenyiné Borbély Mária, az Informatikai Kar adjunktusa

-     Gáll József, a Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar tanszékvezető egyetemi docense

-     Kathó Ágnes, a Természettudományi és Technológiai Kar tudományos főmunkatársa

-     Móré Mariann, a Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar főiskolai docense

-     Juha Enikő, a DEENK Szakreferensi Osztály szaktájékoztatója

-     Bíró Tamás, az Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet egyetemi docense

 

 

Akikre büszkék vagyunk 2012-ben:

 

Magyar Érdemrend tisztikeresztje

-     Havas László professor emeritus, BTK

-     Mátyus László egyetemi tanár, ÁOK

 

Magyarország Babérkoszorúja Díj

Borbély Szilárd egyetemi docens, BTK

 

Magyar Arany Érdemkereszt

Fuxreiter Margit stratégiai igazgatóhelyettes, OEC

 

Magyar Bronz Érdemkereszt

Tóth Imréné betegdokumentációs osztályvezető, OEC

 

Pro Sanitate Díj

Pfliegler György egyetemi docens, tanszékvezető, ÁOK

 

Nemzeti Erőforrás Miniszteri Dicséret

Szabó Sándor egyetemi docens, ÁOK

 

Szent-Györgyi Albert-díj

-     Farkas Etelka egyetemi tanár, dékánhelyettes, TTK

-     Jávor András egyetemi tanár, rektorhelyettes, MÉK


Apáczai Csere János-díj

-     Kátai János egyetemi tanár, dékán, MÉK

-     Tóth Zoltán egyetemi tanár, igazgató, ÁOK


József Attila-díj

Bálint Péter főiskolai tanár, GYFK


Rendkívüli Helytállásért Érdemjel

Szoboszlai Katalin főiskolai docens, EK


Debrecen Város díszpolgára

-     Fésüs László akadémikus, egyetemi tanár, intézetigazgató, ÁOK

-     Pálinkás József egyetemi tanár, tanszékvezető, TTK


Pro Urbe-díj

Ujváry Zoltán professor emeritus, BTK


Pedagógus Szolgálati Emlékérem

-     Berka Márta egyetemi docens, TTK

-     Láng Eszter egyetemi docens, KTK

-     Lukovszki Judit egyetemi docens, BTK

-     Marosvári Mária egyetemi adjunktus, BTK


DAB Pro Scientia Érem

Fésüs László akadémikus, egyetemi tanár, igazgató, ÁOK


DAB Plakett

Sápy Péter egyetemi tanár, ÁOK


A Debreceni Egyetem Kiváló Dolgozója

-     Bereczki Zsuzsa, az Általános Orvostudományi Kar Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika ápolója

-     Fábián Edit, az Orvos- és Egészségtudományi Centrum Oktatásszervezési Központ osztályvezető-helyettese

-     Görögh-Jóvér Anita, az Általános Orvostudományi Kar Kardiológiai Intézet Kardiológiai Klinika osztályvezető ápolója

-     Hrabovszky Andrea, az Általános Orvostudományi Kar Belgyógyászati Intézet I.sz. Belgyógyászati Klinika titkárnője

-     Kovács Izabella, az Orvos- és Egészségtudományi Centrum Gazdasági Igazgatóságának titkárnője

-     Kovács Lászlóné, az Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma Kutatóintézetek és Tangazdaság ügyvivő-szakértője

-     Kökényesi Zsuzsa, a Természettudományi és Technológiai Kar ügyvivő-szakértője

-     Majorik Tünde, a Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar ügyvivő-szakértője

-     Málnásné Horváth Gyöngyi, az Egyetemi és Nemzeti Könyvtár Agrártudományi Könyvtár főkönyvtárosa

-     Márton Ágnes, az Informatikai Kar ügyvivő-szakértője, tanulmányi csoportvezetője

-     Molnár Zsoltné, az Általános Orvostudományi Kar Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika vezető szülészeti és nőgyógyászati ultrahangdiagnosztikai szakasszisztense

-     Pálócziné Horváth Enikő, a Népegészségügyi Kar Fizioterápiás Tanszék tanszéki ügyintézője

-     Pappné Böszörményi Erika, az Általános Orvostudományi Kar Idegsebészeti Klinika ápolója

-     Pongrácz Gáborné, az Orvos- és Egészségtudományi Centrum Gazdasági Igazgatóság Munkaügyi Osztály munkaügyi osztályvezetője

-     Rácz Istvánné, az Általános Orvostudományi Kar Belgyógyászati Intézet Reumatológiai Tanszék ápolója,

-     Suszterné Székelyhidi Jolán, az Általános Orvostudományi Kar Szemészeti Klinika ápolója

-     Szotkóné Lemák Mária, a Gazdasági Főigazgatóság Műszaki-fejlesztési Igazgatóság titkársági előadója

-     Tormáné Holló Anita, a Gazdasági Igazgatóság Kereskedelmi Főosztály kereskedelmi előadója

-     Zákány Ferenc, a TEK Kollégiumi Igazgatóság gondnoka

-     Salánki Mária, az Orvos- és Egészségtudományi Centrum Szakszervezet ügyintézője.


A Debreceni Egyetem Rektorának Elismerő Oklevele

-     Ács Marianna, az Általános Orvostudományi Kar Belgyógyászati Intézet III. sz. Belgyógyászati Klinika osztályvezető ápolója

-     Asztalos László, az Általános Orvostudományi Kar Sebészeti Intézet klinikai főorvosa,

-     Bartháné Deák Marianna, az Orvos- és Egészségtudományi Centrum Stratégiai Igazgatóság Minőségügyi Központ adminisztrátora

-     Balla Petra, az Általános Orvostudományi Kar Pszichiátriai Tanszék pszichiáter szakorvosa

-     Brúgós László, az Általános Orvostudományi Kar Tüdőgyógyászati Klinika klinikai főorvosa

-     Burainé Győri Anikó, az Általános Orvostudományi Kar Belgyógyászati Intézet Reumatológiai Tanszék titkárnője

-     Csomós György, a Műszaki Kar főiskolai docens, dékáni hivatalvezetője

-     Fónai Mihály, az Állam- és Jogtudományi Kar egyetemi docens, tanszékvezetője

-     Fórizsné Barta Erzsébet, az Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma Kutatóintézetek és Tangazdaság ügyviteli dolgozója

-     Katona Éva, az Általános Orvostudományi Kar Belgyógyászati Intézet I. sz. Belgyógyászati Klinika adjunktusa

-     Manó Sándor, az Általános Orvostudományi Kar Ortopédiai Klinika tudományos segédmunkatársa

-     Mohos Nagy Éva, a Zeneművészeti Kar főiskolai tanár, tanszékvezetője

-     Nagy Adrián Szilárd, a Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar egyetemi adjunktusa

-     Nagy Attila, a Mezőgazdaság, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar egyetemi tanársegédje

-     Pete László, a Bölcsészettudományi Kar egyetemi docens, tanszékvezetője

-     Sárváry Attila, az Egészségügyi Kar főiskolai tanára

-     Szabó László, a Debreceni Egyetem Arany János Gyakorló Általános Iskolájának pedagógusa

-     Szabó Mihály, a Gazdasági Főigazgatóság - SAP Felhasználói Osztály osztályvezetője

-     Szabó Sándor, az Általános Orvostudományi Kar Idegsebészeti Klinika egyetemi docense

-     Szentjóbi Attila, az Orvos- és Egészségtudományi Centrum Gazdasági Igazgatóság Szolgáltatási Osztály csoportvezetője

-     Szilvássy Judit, az Általános Orvostudományi Kar Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika adjunktusa

-     Bálint Péter a Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar főiskolai tanár, tanszékvezetője

-     Krasznai Zoltán az Általános Orvostudományi Kar Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet egyetemi docense